Ετήσια αρχεία: 2019


Η πρώτη φορά….στον Ηλ. Υπολογιστή

Πέντε (5) βήματα για την πρώτη επαφή των παιδιών με τον Ηλ. Υπολογιστή.
(Χώρος: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας – Εφαρμογές: Kidmedia)
Μετά από χρόνια ενασχόλησης με το αντικείμενο, σας προτείνουμε μια σειρά από βήματα που σταδιακά θα βοηθήσουν έναν μαθητή, να ελέγξει και να αλληλεπιδράσει με τον Η/Υ. Τα βήματα προϋποθέτουν την ύπαρξη συσκευών που συνδέονται στον Η/Υ και εφαρμογές όπως αυτές της Kidmedia.
Βήμα 1ο: Χρήση ενός ασύρματου ή ενσύρματου διακόπτη. Με συνεχόμενα πατήματα του διακόπτη, μια εικόνα δημιουργείται στον υπολογιστή ώστε εύκολα να αντιλαμβάνεται ο μαθητής ότι συνθέτει και ελέγχει τον Η/Υ.
Βήμα 2ο: Χρήση ενός trackball ή joystick που είναι σταθερό στο χώρο αντί για ένα ποντίκι. Ο μαθητής γυρνώντας τη μπίλια (trackball) ή κινώντας το μοχλό (joystick) αντιλαμβάνεται ότι μετακινεί ένα αντικείμενο στην οθόνη πετυχαίνοντας έναν στόχο.
Βήμα 3ο: Συνδυαστική χρήση trackball ή joystick με το ένα χέρι και του διακόπτη με το άλλο χέρι. Κατάλληλες οι εφαρμογές που πρέπει να στοχεύσουμε αντικείμενα ή να τα πάρουμε, να τα σύρουμε και να τα αφήσουμε.
Βήμα 4ο: Συνδυαστική χρήση του ποντικιού με το ένα χέρι και του διακόπτη με το άλλο χέρι. Πριν από τη χρήση διακόπτη, καλό είναι ο μαθητής να επαναλάβει το 2ο βήμα αλλά αντί για trackball ή joystick, να χρησιμοποιήσει ποντίκι.
Βήμα 5ο: Τελικό στάδιο με τη χρήση μόνο του ποντικιού και του αριστερού του κλικ.
Να θυμόσαστε τέλος ότι ένας μαθητής, δεν είναι απαραίτητο να φτάσει στο τελικό στάδιο (5ο Βήμα). Στόχος μας είναι με κάποιο από τα βήματα να μπορέσει να ελέγξει τον υπολογιστή ώστε να χρησιμοποιεί τις εφαρμογές που θέλουμε.
Δείτε το video με την εφαρμογή μέσα στην τάξη.

Διάσπαση προσοχής, VR και ένα διαφορετικό ποντίκι

Η τεχνολογία σήμερα μας διαθέτει μικρά και φτηνά gadgets που μπορούμε προσαρμόζοντάς τα να μας βοηθήσουν σημαντικά στην εκπαίδευση.
Ένα VR, ένα κινητό, ένας υπολογιστής, ένα λογισμικό mirroring και εφαρμογές όπως είναι αυτές της KIDMEDIA, μπορούν να μας βοηθήσουν να απομονώσουμε και να συγκεντρώσουμε την προσοχή ενός παιδιού στον εκπαιδευτικό στόχο. Χρησιμοποιώντας και ακουστικά πετυχαίνουμε ακόμη καλύτερη συγκέντρωση.
Δείτε το video και θα συμφωνήσετε ότι θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή ιδέα. Η μεγάλη πλειονότητα των μαθητών μας μετά από λίγη προσπάθεια το δέχονται ευχάριστα.
Το «ποντίκι» γραφίδα από τη μεριά του είναι μια προσπάθεια προσέγγισης στη γραφή με μολύβι, χρησιμοποιώντας προγράμματα σχεδίασης. Μπορεί ακόμη να χρησιμοποιηθεί ασύρματα και μόνο για το αριστερό του κλικ. Ευχαριστούμε πολύ την καλή μας συνάδελφο Μαρία Τασλάκη για τη συμμετοχή της στο video.(Χώρος: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας)

” Άκου τη φωνή σου…..”

Μία κάμερα, ένας προτζέκτορας (τον μετατρέπουμε σε καθρέπτη), μεγαφωνική εγκατάσταση (όχι ακουστικά) ένα ασύρματο μικρόφωνο, και εφαρμογές της kidmedia.
Ένα γέλιο, μία κραυγή που μπορεί να γίνει φώνημα, που με τη σειρά του να γίνει συλλαβή κι αυτή να γίνει τραγούδι ώστε κάποια στιγμή να γίνει λέξη…
Όλα αυτά σε ένα παιδί που ο λόγος του αρχίζει να ωριμάζει, η τεχνολογία μπορεί να τον βοηθήσει να ακούει τη φωνή του δυνατά και καθαρά. Χρησιμοποιώντας και εφαρμογές που με τη φωνή μετακινεί αντικείμενα στην οθόνη (2ο μέρος video), η προσπάθεια αποκτά και στόχο.
….και για να μην παρεξηγηθούμε….δεν είμαστε λογοθεραπευτές, ούτε πρόθεσή μας είναι να υποκαταστήσουμε το έργο τους. Απλοί δάσκαλοι είμαστε που για να κάνουμε τη δουλειά μας, έχουμε ανάγκη την επικοινωνία με τους μαθητές μας και όταν ο λόγος τους δεν είναι δεδομένος, τότε η προσπάθεια μας σε αυτό τον τομέα είναι επιβεβλημένη.(Χώρος: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας)

Μεταμορφώστε τους μαθητές σας σε “mouse”

Μία υπέρυθρη κάμερα, ένα ζευγάρι γυαλιά ή ένα καπέλο, ένας προτζέκτορας, ένας ασύρματος διακόπτης και προγράμματα της kidmedia και η μεταμόρφωση έτοιμη.
Με παρατήρηση, συντονισμό και σωστό προσανατολισμό, ο μαθητής κινεί το σώμα του στο χώρο κατευθύνοντας το ποντίκι στην οθόνη. Η απόκτηση δεξιοτήτων και γνώσεων (ανάλογα με την εφαρμογή) κάνει τη μάθηση παιχνίδι, ένα παιχνίδι όχι και τόσο εύκολο αλλά πολύ διασκεδαστικό!!!
(Χώρος: Ειδικό Σχολείο Βέροιας)

Αναβάθμιση του “Κυκλοφορώ με τον Ταξάκη”

Μετά τις τελευταίες αλλαγές στο εκπαιδευτικό λογισμικό «Κυκλοφορώ με τον Ταξάκη» υπήρξαν κάποια προβλήματα στο λογισμικό (bugs) τα οποία διορθώνονται στη νέα έκδοση την οποία μπορείτε να κατεβάσετε στη σελίδα του «Κυκλοφορώ με τον Ταξάκη». Το αρχείο βέβαια είναι αρκετά μεγάλο και πολύ μεγαλύτερο από αυτό της αναβάθμισης την οποία μπορείτε να κατεβάστε κάνοντας κλικ εδώ:
Αφού κατεβάσετε το αρχείο πρέπει να κάνετε διπλό κλικ πάνω του και να επιτρέψετε στο μήνυμα ασφαλείας ώστε να κάνει αλλαγές στον υπολογιστή σας, Προσοχή! Η αναβάθμιση αφορά μόνο την έκδοση του Φεβρουαρίου του 2018. Τα προβλήματα που διορθώθηκαν σε αυτήν την έκδοση αφορούν στις εφαρμογές "Ο ποδηλάτης και το ποδήλατο", "Έλα να ζωγραφίσουμε παρέα", και "Χρωμάτισε τα σήματα".
Ένα θέμα που θέλουμε να τονίσουμε είναι ότι δυστυχώς δεν είχαμε καμία αναφορά από τους χρήστες μας για τα σφάλματα του προγράμματος. Για να μπορέσουμε να σας διευκολύνουμε ώστε να αναφέρετε άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε με οποιοδήποτε πρόγραμμά μας φτιάξαμε αυτήν τη σελίδα η οποία είναι προσβάσιμη μόνο στα εγγεγραμμένα μέλη (δωρεάν χρήστες και συνδρομητές).