Είναι εκπληκτικό πόσο ευχάριστα μαθαίνουν οι μαθητές την ώρα με αυτή την εφαρμογή. Ο χρόνος εκμάθησης και το πόσα βήματα θα προχωρήσετε σε κάθε μάθημα, εξαρτάται από τις δυνατότητες του κάθε μαθητή. Μπορείτε να βρείτε την on-line εφαρμογή απευθείας κάνοντας κλικ εδώ. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τα προτεινόμενα βήματα.
ΒΗΜΑ 1ο
Εξηγούμε στους μαθητές ότι η μικρή βελόνα (ωροδείκτης) δείχνει την ώρα, δηλαδή τους αριθμούς που βρίσκονται μέσα στο ρολόι ( 1, 2, 3,.......12.). Στη συνέχεια, πατάμε μία φορά το κουμπί της βοήθειας (πράσινο κουμπί κάτω δεξιά) και εμφανίζονται οι αριθμοί έξω και γύρω από το ρολόι που δείχνουν τα λεπτά. Εξηγούμε στους μαθητές ότι η μεγάλη βελόνα (λεπτοδείκτης) δείχνει τα λεπτά. Ξεκινάμε πρώτα την εκμάθηση της ώρας με το "ακριβώς". Ανοίγουμε και κλείνουμε την πρώτη βοήθεια ώστε να δουν οι μαθητές ότι το "ακριβώς" είναι στο δώδεκα και στη συνέχεια ρυθμίζουμε το κουμπί δεξιά με τους αριθμούς στα 60 λεπτά. Πατώντας το κουμπί "+" η ώρα αλλάζει κάθε 60 λεπτά και οι μαθητές πρέπει να λένε κάθε φορά τι ώρα είναι, π.χ. η ώρα είναι 1 ακριβώς, 2 ακριβώς, κτλ. Στη συνέχεια καλούνται οι ίδιοι οι μαθητές να δείξουν στο ρολόι την ώρα που τους ζητάμε ή πχ "Σε δύο ώρες τι ώρα θα είναι;". Τέλος, σε εκτυπωμένα μικρά ρολόγια τους δίνουμε να χαράξουν με διαφορετικά χρώματα τους δείκτες του ρολογιού ώστε να δείχνουν την ώρα "ακριβώς" που τους ζητάμε.
ΒΗΜΑ 2ο
Μαθαίνουμε στους μαθητές το "και μισή". Με τη χρήση της πρώτης βοήθειας δείχνουμε στους μαθητές το "ακριβώς" για επανάληψη και στη συνέχεια το "+", π.χ. η ώρα είναι 2 ακριβώς, η ώρα είναι 2 και μισή. Ρυθμίζουμε το κουμπί δεξιά με τον αριθμό στα 30 λεπτά και πατώντας το κουμπί "+", ζητάμε από τους μαθητές να μας λένε την ώρα κάθε 30 λεπτά. Η ώρα είναι 2 ακριβώς, 2 και μισή, 3 ακριβώς κτλ. Στη συνέχεια δίνουμε στους μαθητές το ποντίκι και τους ζητάμε να φτιάξουν στο ρολόι την ώρα που τους ζητάμε ή ένα βήμα περισσότερο, να βρουν τι ώρα θα είναι σε μισή ώρα. Τέλος, τους δίνουμε εκτυπωμένα ρολόγια όπου θα πρέπει να σχεδιάσουν επάνω τους δείκτες με διαφορετικό χρώμα, ώστε να φτιάξουν την ώρα που τους ζητάμε κάθε φορά.
ΒΗΜΑ 3ο
Αφού κάνουμε επανάληψη το "ακριβώς" και το "μισή", περνάμε στο επόμενο βήμα. Εξηγούμε στους μαθητές ότι τον αριθμό 3 τον διαβάζουμε με τον λεπτοδείκτη "και τέταρτο" και το 9 "παρά τέταρτο". Ανοίγουμε και κλείνουμε τη βοήθεια, για να το δουν πολλές φορές και να το επαναλάβουν και ζητάμε να διαβάσουν την ώρα με "τέταρτο" και "παρά τέταρτο". Στη συνέχεια, και χωρίς την βοήθεια, ρυθμίζουμε το κουμπί των λεπτών δεξιά στην οθόνη στα 15 λεπτά, έτσι ώστε με το πάτημα του "+" να αλλάζει η ώρα κάθε τέταρτο. Έτσι, καλούνται οι μαθητές να βρίσκουν την ώρα ανά τέταρτο, π.χ. 3 ακριβώς, 3 και τέταρτο, 4 παρά τέταρτο.... ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν είμαστε στο "παρά τέταρτο" ο ωροδείκτης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο αριθμούς. Πρέπει να εξηγήσουμε στους μαθητές ότι θα διαβάσουμε την επόμενη ώρα, π.χ. 4 παρά τέταρτο και όχι 3 παρά τέταρτο, επειδή έφυγε η ώρα από τις 3 και πηγαίνει στις τέσσερις. Τέλος, μπορούμε να αφήσουμε τους μαθητές να παίξουν με την ώρα ή να δώσουμε εκτυπώσεις με ρολόγια χωρίς δείκτες και να ζωγραφίσουν τους δείκτες με διαφορετικά χρώματα, για να φτιάξουν την ώρα που τους ζητάμε.
ΒΗΜΑ 4ο
Αφού βεβαιωθούμε ότι οι μαθητές μπορούν να λένε την ώρα "ακριβώς", "και μισή", "και τέταρτο", "παρά τέταρτο", προχωράμε στο επόμενο βήμα. Χρησιμοποιώντας την πρώτη βοήθεια, εξηγούμε στους μαθητές ότι με τον λεπτοδείκτη διαβάζουμε την ώρα ανά πέντε λεπτά, ξεκινώντας από το 12 (ακριβώς). Εξηγούμε, επίσης, ότι δεξιά στο πράσινο φόντο χρησιμοποιούμε τη λέξη "και" για να διαβάσουμε τα λεπτά και αριστερά στο κόκκινο φόντο χρησιμοποιούμε τη λέξη "παρά". Επίσης, τα λεπτά που είναι σε συμμετρία (απέναντι) έχουν την ίδια ονομασία, π.χ. "και 5, παρά 5", "και 10, παρά 10" κτλ. Ρυθμίζουμε το κουμπί δεξιά με τον αριθμό στα 5' και πατώντας το κουμπί "+" διαβάζουμε ανά πέντε λεπτά την ώρα. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν ο λεπτοδείκτης περνάει από το 6, τότε διαβάζουμε με τον ωροδείκτη την επόμενη ώρα , π.χ. "3 και μισή" αλλά μετά "4 παρά 25". Τέλος, δίνουμε εκτυπώσεις στους μαθητές να σχεδιάσουν με διαφορετικά χρώματα την ώρα και τα λεπτά που τους ζητάμε σε ρολόγια χωρίς δείκτες.
ΒΗΜΑ 5ο
Μπορούμε να πάμε στο τελευταίο στάδιο εκμάθησης της ώρας, εφόσον είμαστε βέβαιοι ότι οι μαθητές έχουν εμπεδώσει τη συμβατή ώρα και ότι μπορούν να διαβάσουν την ώρα σε οποιοδήποτε ρολόι. Εξηγούμε, λοιπόν, στους μαθητές ότι η ώρα έχει 60 λεπτά και ότι ανά 60 λεπτά η ώρα αλλάζει, π.χ. από 6 σε 7. Ξεκινώντας από την ώρα "ακριβώς" προχωράμε ανά λεπτό τον λεπτοδείκτη πατώντας πάνω του και διαβάζουμε μαζί με τους μαθητές την ώρα ανά λεπτό, π.χ. 7 και 1, 7 και 2.... Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας την δεύτερη βοήθεια, εξηγούμε στους μαθητές την ηλεκτρονική ώρα που φαίνεται σε μικρό πίνακα κάτω δεξιά του ρολογιού. Δηλαδή, όταν ο λεπτοδείκτης φεύγει από το 6 (και μισή) συνεχίζει να μετρά τα λεπτά που περνούν μέχρι να συμπληρωθούν 60 και να αλλάξει η ώρα. Η δραστηριότητα εδώ θα είναι να ζητήσουμε από τους μαθητές, να μετατρέψουν την συμβατή ώρα σε ηλεκτρονική και το αντίθετο. Και, τέλος, να κάνουν τέτοιες δραστηριότητες σε εκτυπωμένα ρολόγια μέχρι να εμπεδώσουν πλήρως και τους δύο τρόπους ανάγνωσης της ώρας.
Γιατί κατεβάσετε την εφαρμογή;
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία. Οι δωρεάν εφαρμογές εναλλάσσονται ώστε οι χρήστες να έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όσες περισσότερες εφαρμογές γίνεται. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη εδώ (απαιτείται συνδρομή).
Στην σελίδα των δωρεάν εφαρμογών έχουμε αναρτήσει τις εφαρμογές “νέου τύπου” που δέχονται παραμετροποίηση. Η χρήση αυτών των εφαρμογών είναι διαφορετική από ότι έχουμε δημοσιεύσει μέχρι σήμερα και για αυτόν τον λόγο παραμένουν εκεί για αρκετό χρονικό διάστημα.